Qui perd els orígens, perd la identitat

.


Ja sabeu que en aquest bloc el tema central és la gralla i el seu entorn. Arran però del darrer article s’ha generat un debat sobre la gralla i el fet geganter, concretament amb el ball i els grallers que els acompanyen.

Un debat que es centre majoritàriament amb el fet de sentir cóm sonen aquestes gralles que acompanyen als gegants i aquest virus que comença a forma part també de les trobades de gegants, les batucades.

En altres ocasions ja ho he dit, amb els gegants tot s’hi val. Es permet tot i de tot. Però tot té solució i tant.

Cada vegada veig més gent preocupada per lo malament que sonen la majoria de gralles de geganters. Som molts els que pensem que s’ha de fer alguna cosa.

Crec que la feina que s’ha de fer és la que ja es fa des de la mateixa colla i treballar amb actituds i exemples.

Si no funcionen els canals que haurien de funcionar per trobar solucions, la millor manera és treballar des del mateix gra de sorra que puguem representar.
No es pot canviar radicalment, s’ha de fer mica en mica i des de la posició de cadascú.

N’estic segur que la gran majoria de geganters i colles de grallers que els acompanyen, no saben que el que estem vivint ara a les trobades de gegants és un invent que no té més de trenta anys.

Quants dels geganters saben que abans d’aquest període no existien les trobades de gegants i que els gegants només sortien el dia de Festa Major o el dia de Corpus pels carrers del municipi que pertanyien i qui els portava eren la mateixa brigada d’obres de l’ajuntament i que la música que acompanyava als gegants era interpretada segons la zona, amb flabiol i tamborí?. Però també amb acordió o violí?

I quants dels grallers que van amb colles de gegants saben que la gralla és tradicional del tarragonès i no pas (excepcions a part) de tot Catalunya?

Es pensen que el que es viu actualment en una trobada de gegants s’ha fet “tota la vida”. Doncs no, ens hem inventat una festa que no té més de trenta anys.

És normal que existeixin les batucades i que vulguin entrar a formar part de les trobades de gegants. Quantes colles de gegants que pertanyen a escoles, van acompanyades per nens i nenes de totes les edats (pares inclosos) armats amb timbals de tota mida? Aquests nens estan aprenent que per acompanyar als gegants s’ha d’anar amb timbal o percussió en general.

Estem educant malament. Sense fonaments. No sabem d’on venim.

I tal com va dir el poeta “qui perd els orígens, per la identitat”.



P.D. Si us plau, signeu els vostres comentaris amb el vostre nom o pseudònim. No signeu amb anònim. Gràcies.