Qui perd els orígens . . . . .

.


Si, ja ho sé. En un article de l'any passat, també vaig titular un article amb una dita semblant: "Qui perd els orígens, perd l'identitat".

Però és que avui, mentre dinava i mirava el canal de televisió que disposem els del Vallès Oriental, el nostre VOTV, he vist reportatges de diferents manifestacions culturals realitzats a diferents municipis de la meva comarca, el Vallès Oriental. Festes d'hivern i demés.

Ho podria resumir d'aquesta manera: calçotades, ball de bastons, correfocs, trobades de gegants, sopars de . . . ( qualsevol motiu), ball de gitanes, mercats d'artesans, Sant Antoni i els tres tombs, . . . . . i ja tens la festa major d'hivern muntada.

He arribat a la conclusió que els que som del Vallès Oriental o no ens estimem el que és nostre o no ho valorem i busquem altres elements tradicionals fora de la nostra pròpia comarca.

Perquè hem de fer dins d'una festa major (la d'hivern) una calçotada? Però si això és típtic de Valls! Perquè no fem una mongetada que això si que és típic del Vallès. Les fantàstiques mongetes del ganxet sempre estan a punt per ser les protagonistes de la festa. Ho demanen i ho necessiten. Però és que a més a més tenen Denominació d'Origen.

I un correfoc?. Des de quan un correfoc o una desfilada de diables és del Vallès? Busquem als nostres arxius per veure quan un correfoc és propi del Vallès. Fa deu anys?

I els mercats d'artesans què exposen? Productes de la zona? No cal. Qualsevol cosa que tingui pinta de hippy ja val. No cal que sigui un producte fet per artesans de la comarca.

I la trobada de gegants? Jo sóc dels que va formar part d'aquest invent de les trobades de gegants que es va inventar ara deu fer uns trenta anys i encara em pregunto perquè els del Vallès ara toquem la gralla i no pas el flabiol que era l'instrument propi de les nostres terres.

I ens queda el Ball de gitanes, sort en tenim. Això si que és de casa, és l'única cosa que tenim. Ara, ho fem amb música enregistrada. Res de cobla o d'altre tipus de formació musical en directe. Tot enregistrat. No tenim pressupost per llogar a una cobla ni tampoc tenim iniciativa perquè un grup de músics formi part del col•lectiu de l'esbart que mostra les seves arts coreogràfiques.

Eps, que això que dic és fruit d'un dinar de diumenge mentre mirava un programa de VOTV.
La nostra.
La del Vallès Oriental.

Que aprofiti.

P.D. Si us plau, signeu els vostres comentaris amb el vostre nom o pseudònim. No signeu amb anònim. Gràcies.