Els Ministrils del Camí Ral


Seguint el comentari del bon amic José María.
Doncs si, la creació dels Ministrils del Camí Ral es va nodrir de l’Orquestra Simfònica de la Canya.

Com ja he dit a l’anterior article hi havia molta cosa per fer i era relativament fàcil generar noves propostes musicals. Els músics estàvem oberts a qualsevol proposta, hi havia bastant l’actitud de treballar per nous projectes.
Bé, això és una lleu observació. Suposo que cadascú ho vivia d’una forma diferent i amb uns interessos diferents, però en general si que és cert que es respirava un ambient òptim per engegar noves propostes.

Els Ministrils del Camí Ral, una formació d'uns quaranta músics,neixen o millor dit, fan la seva presentació per les Festes de la Mercè de Barcelona de l’any 1993.
Aquest any es presenten també moltes de les figures de l’imatgeria Barcelonina que o bé estaven en desús, restaurades o recuperades: el lleó, l’àliga, la tarasca, els cavallets cotoners, la víbria, el bou, la mulassa, el drac, els gegants del pi i els de la ciutat.
I tot plegat per anar junts en comitiva del Palau de la Virreina fins la Plaça de Sant Jaume. D’això se’n diu el cercavila del Toc d’inici.

Un cop arribats a la Plaça de Sant Jaume i esperant que s’acabi el pregó corresponent, els Ministrils interpreten la música dels diferents balls creats per a cada figura.
La música d’aquests balls han estat creades per en Jordi Fàbregas que també n’és el responsable i director dels Ministrils, en Quim Soler, en Tito Pelàez, l’Eduard Casals i en Xavier Muixench.

I pel que fa al col•lectiu de músics que en formem part, doncs us diré que al llarg de la història dels Ministrils n’han passat molts.

Cal tenir en compte que és una formació que només toca un cop a l’any, el dia de la Mercè, encara que puntualment s’hagi actuat pels carnavals de Niça (França) i a la Fira Mediterrània de Manresa. Ho dic de memòria però crec que només ha estat aquestes dues vegades que s’ha tocat fora de la cita anual de la Festa Major de Barcelona.

El que deia, de músics n’hem estat un munt que hem participat als Ministrils.
Molts dels músics que hi participem també tenim altres compromisos musicals i és per això que sovint el dia del Toc d’Inici sempre hi ha alguna cara nova.

Crec que jo, per aquest motiu, he faltat dos anys dels disset que en fa. Em puc considerar dels habituals.

Com també ho són dels habituals:


Direcció: Jordi Fàbregas
Gralles :Eduard Casals, Lluís Gelis, Oriol Mestre, Elisenda Nebot, Paquita Roig, Enric Montsant, Amadeu Brugués.
Tarotes: Esteve Grau, Emili Legaz, Felip Morales, Xavier Muixench, Tito Pelàez, Cesc Alexandri.
Flabiols: Marc Egea, Pau Orriols, Isabel Pla.
Metall (tuba, fiscorn, trombó): Custodio Muñoz, David Parra, Alfons Rojo,
Sac de gemecs: Xavier Orriols, Galdric Santana, Jordi Vallverdú.
Percussió: Quim Soler, Jaume Vendrell, Miquel Gelabert, Núria Casas, Boris Pi, Paco Pi, Jordi Barbet.


I me’n deixo molts