Perquè a la gralla li diem gralla?
Quan he anat a escoles de música o a escoles de primària a parlar sobre la música tradicional i els instruments propis de Catalunya, sempre he explicat que el nom de gralla, per referir-nos a l'instrument, ve de l'ocell de la família dels còrvids anomenat també gralla i que es va agafar aquest mateix nom pel crit característic que fa aquest ocell i que la gralla, l'instrument, ens recorda.
Però la veritat i això que quedi entre nosaltres, no hi ha cap treball històric i/o científic que ens ho confirmi. Es diu i es comenta en un to de relat fantasiós.
Tinc molts dubtes d'on ve.
Els instruments semblants a la gralla i que en són veïns els hi diuen dolçaina, dulzaina i gaita. I doncs perquè nosaltres li diem gralla? Perquè no li diem dolçaina catalana?
Em fa relacionar-ho amb l’immigració d'occitans que varen venir a Catalunya durant els segles XV i XVI. En aquell moment l'arribada d'occitans a Catalunya va duplicar el nombre d'autòctons. Estem parlant d'una època que la fam i les epidèmies minvaven i de llarg, l'esperança de vida dels catalans.
A Occitània li diuen Graile a un instrument cònic de fusta i de doble canya semblant a la nostra tarota. Sempre he pensat que venia d'aquest nom.
Però el meu dubte està que les comarques tradicionalment gralleres són les del Camp de Tarragona i els occitans no varen baixar tant avall i tots sabem que del Llobregat cap amunt la gralla no ha estat pas un instrument històricament tradicional.
I doncs? Si la gralla ve de Graile, com va saltar dels Pirineus a Tarragona sense deixar llastre per les comarques Gironines i Barcelonines? Eps i tinguem en compte també que a les terres de l'Ebre no li diuen gralla, li diuen dolçaina.
Uf!!!!
P.D. Si us plau, signeu els vostres comentaris amb el vostre nom o pseudònim. No signeu amb anònim. Gràcies.