El monogràfic de gralla al Tradicionàrius

Ahir a la nit es va fer el Monogràfic de gralla inclòs dins la programació del Festival Tradicionàrius de Barcelona. De fet, aquest monogràfic, en els seus inicis es va dir Gralla Metropolitana, una manera sana de diferenciar aquell tipus de gralla que fèiem els del Llobregat cap amunt amb els de línia tradicional de més cap avall.
Va ser un encert però, canviar-li el nom per l'actual.

Ahir precisament, amb en Jordi Fàbregas i l’Eduard Casals intentàvem situar l’any que va començar això de la Gralla Metropolitana, no ho recordàvem.

Avui remenant els programes que tinc del Tradicionàrius, el més vell que he trobat és el de l’any 1995. I si, ja es feia la Gralla Metropolitana. Precisament en aquesta edició la del 1995 es van estrenar els primers temes que es van escriure per a gralla i piano.
Vaig tenir el privilegi de poder interpretar els temes escrits d’en Toni Oró i l’Eduard Casals.

Lo d’ahir va ser fantàstic, no recordo haver vist mai a tanta gent de públic en un monogràfic de gralla. I val a dir, que la immensa majoria érem de comarques. Vull dir, que anar a Barcelona un dia entre setmana a les 10 de la nit per escoltar gralles, pels que som de fora, ostres. Això pesa.

En Jordi Fàbregas va obrir l’acte, tot seguit l’Eduard Casals responsable de la programació d’aquella nit va anar presentant les intervencions.

La primera va ser la presentació del Mètode de gralla escrit per mi.
I tot seguit, les intervencions musicals.
Voldria destacar especialment la intervenció de la Roser Olivé i els seus alumnes, tots ells disfressats amb estètica dels anys 70 i interpretant grans èxits comercials d’aquella època. Fantàstic.
I també destacar esclar, als meus alumnes els anomenats Bufacanyes. Nom del grup que tal com varen dir, feien el primer i últim bolo sota aquell nom. No els hi deu agradar massa.
Els Si Fa Sol, l’Amadeu Brugués, Alumnes de l’Eduard Casals, gent de Manresa, l’Oriol Mestres, l’Ivó Jordà i tants d’altres.
I això si, un públic entregat.

Una vetllada excel·lent.



*