Gralles cromàtiques?


Al fantàstic bloc del músic i graller José María González "Quatre notes" (http://groups.google.com/group/pekegraller?hl=ca) hi ha unes quantes opinions sobre l’ús de les gralles cromàtiques.
Jo també he donat la meva opinió i és la que també us deixo aquí.


Al segle XVI va existir un instrument anomenat Traverso o Flauto Traverso, va ser l’antecessor de l’actual flauta travessera. No tenia claus.

Al segle XVII va existir un instrument anomenat Clavicordi, formava part del camí per arribar a l’actual sintetitzador, teclat, piano, . . . . . .

Cada època a tingut els seus instruments que s’han creat a partir dels seus antecessor.
I sempre seguint una constant, que puguin fer la música del moment.

Amb la gralla passa el mateix, la gralla seca es va fer en una època en el que no calia tocar amb tonalitats massa rebuscades, no li calien claus per fer segons quines notes, per que no calia. El format d’oboè tradicional va evolucionar i es varen crear la gralla de claus (la que arriba fins el Mi) i la gralla baixa.
Tampoc hem d’oblidar que aquí, al nostre país, també es va inventar el tible i la tenora. Malauradament aquests dos instruments han fet el seu camí sense apropar-se al camí de la gralla i a l’inrevés.

Tot i que tinc una gralla “cromàtica” construïda per Felip Morales, no l’he fet servir mai.

Crec que cada instrument té el seu repertori i la seva època.
Tinc dubtes de si s’ha de dir gralla a un oboè tradicional català amb claus.
Tenint esclar, el tible i la tenora.

Potser a Castella si que es pot parlar de dulzaina cromàtica, però aquí?

Al País Valencià no en tenen pas de dolçaina cromàtica, ni a Itàlia disposen d’un Piffero cromàtic, ni a la Índia tenen un Shenai cromàtic o a Turquia una Zurna cromàtica.

Ara, això no treu que tinguin algun oboè tradicional amb una tessitura molt més àmplia que l’instrument base. Però de segur que té un altre nom.

El que si que tinc clar, és que es pot fer molta música amb la gralla seca.

Si voleu entrar en aquest bloc http://scorphoto.blogspot.com/2008_09_28_archive.html hi trobareu molt bones fotografies de gralles de claus.